Het einde van het Javelinseizoen 2004

Het einde van het Javelinseizoen 2004

Met het evenement op de Spiegelplas in Nederhorst den Berg in het weekend van 16 en 17 oktober is het actieve zeil-wedstrijd-seizoen 2004 ten einde gekomen.

Tijdens dit evenment zijn er fotos gemaakt door Robert Beenes, deze zijn te bekijken op
http://www.beenes.net/Spiegel-Javelin2004/indexs.html

Verder zijn de uitslagen online gezet (bedankt Jan Willem): de uitslag van de [link=/wedstrijd-uitslagen-40-spiegelplas-2004.html]Spiegelplas 2004[/link].

Uiteraard is de jaarbeker ook doorgerekend en het eindresultaat mag er zijn. Er is een nieuwe winnaar! Klik op de link voor de uitslag van de [link=/jaarbeker-2004.html]Jaarbeker 2004[/link] en natuurlijk de uitslag van de link=/runner-up-2004.html]Runner Up Cup 2004[/link]

Verder willen we iedereen graag wijzen op de nieuwe "peiling" links onderaan de pagina waarbij wordt gezocht naar d? lokatie voor het NK2005. Laat je stem horen en geef je mening!

29-10-2004:
Er is iets mis gegaan met het verslag van Alkmaar waardoor het niet in de Flitsen is verschenen.

Verslag Wijnmaandenevenement Alkmaardermeer

Op 2 & 3 oktober een keer wedstrijden in Noord-Holland onder de rook van Schiphol (toch Tis?) op het Alkmaardermeer. In totaal waren er twaalf Javelins afgereisd naar Uitgeest om hier mee te doen aan het Wijnmaandenevenement. Naast de Javelin klasse was ook Efsix (voor Siep;
de Seahorse met minibar), Randmeer, Solo, Vrijheid en Sunfish aanwezig op dit evenement.

De eerste wedstrijd begon vrij lastig omdat er veel verwarring was over de startprocedure. Uiteindelijk werden wij gewaarschuwd door een boot van een andere klasse, dus wij als een speer gestart. Anderen hadden niet de mazzel dat ze gewaarschuwd werden en waren nog later dan ons gestart, of zelfs niet eens gestart. Tijdens de wedstrijd hadden wij de achtervolging ingezet op Tis en Frank die eerder waren gestart als ons. Langzamerhand kwamen we dichterbij en tijdens het spinakeren liepen we helemaal in. Maar onze winst bij het spinakeren verloren we tijdens een goeie windvlaag omdat we omgingen. Helaas.. Maar snel weer rechtop en boot leegvaren om niet teveel te verliezen. Vervolgens hadden we weer de achtervolging ingezet, waarna we weer langzaam inliepen. Uiteindelijk verloor Tis zijn tweede plek doordat naar de verkeerde boei voer en waardoor wij onze tweede plek een beetje kado kregen en Tis derde is geworden. De eerste plaats was voor Frank en Alexander.

Na de eerste wedstrijd werd aangegeven dat de tweede start pas om twee uur zou zijn. Iedereen ging dus naar de kant om even pauze te houden en de kas van de kantine te spekken. Erg gezellig, maar erg lastig om dan weer in de boot te stappen en de concentratie terug te vinden.

De tweede wedstrijd begon stukken beter voor iedereen. Hierbij was iedereen alert op de fouten tijdens de start van de eerste wedstrijd en lag iedereen op scherp om twee uur. Deze start waren er tien boten gestart; het dubbele van de eerste wedstrijd. Na een dramatische start voeren wij op een derde plek en eindigde wij ook op een derde positie. Willem en Siep pakte deze wedstrijd de eerste plaats. Tijdens deze wedstrijd

Na de tweede wedstrijd zou er ASAP gestart worden. Voor dat er gestart kon worden moest de baan verlegd worden en werd de uitstelvlag gehesen. Iedereen was gaan liggen bij het eiland en wachte de uitstelvlag af. Nadat deze verdwenen was werd startprocedure direct in gang gezet,
waardoor we ruim 1 minuut van te voren bij het startschip aankwamen. Verschillende boten kwamen echt te laat en deden mee met de start van een klasse die vijf minuten later startte als de Javelins. Vervolgens waren er acht boten in de race en we lagen vooraan in het veld en ronde de tweede boei als tweede. Voor ons voeren Willem en Siep welke onderweg waren naar de volgende boei, de boei die daarna kwam kon niemand zien. Maarna na lang zoeken kwam deze eindelijk in het zicht. Beetje verwarrend omdat ie om de hoek lag. Uiteindelijk waren Willen en
Siep weer eerste.

Na de wedstrijd nog een biertje / frissie in het kantine, waarna een gedeelte van de zeilers bij Willem en Mascha zijn gaan chinezen. Ik (Steven) was er helaas niet bij. Ik probeerde weer wat energie te vinden om s'avonds nog even te zaalvoetballen, wat minder succesvol was als het
zeilen van die dag.

Zondag een wisseling van de bemanning op de Wavedancer; vader en zoon
Wagenaar weer terug in de NED555. Voor het verslag geef ik nu ook de
pen door aan Jan Hendrik.

De zaterdag staat bij mij in het boek als voetbaldag. Dus daarom kon ik alleen op de zondag meevaren. Zondagochtend aangekomen zag ik weer bekende gezichten en het begon meteen alweer gezellig te worden bij het omkleden. Hierna de boot klaarmaken voor het varen en dus even controleren of alles nog heel was. Naar het afgelopen jaar gekeken is er altijd wel wat te repareren na een paar wedstrijden met harde wind.

Naar mijn ervaring heeft iedereen geleerd van de zaterdag en iedereen was dus ook ruim op tijd voor de start. De eerste start begon om 10 uur en zowaar begon de zon te schijnen. Het werd heerlijk zeilweer met een lekker windje en daar heeft iedereen denk ik van genoten.

De eerste start ging van een leien dakje, we lagen goed en het ging als een speer. Jammer genoeg ging de speer van Frank toch even wat harder. Met de volgende wedstrijd maar een emmer achter die boot binden, misschien houden we ze dan bij. Het was nog een race tegen Willem en Siep. Ze bleven ons maar opduwen, maar gelukkig bestaat er bij het zeilen geen blauwe vlag, als bij autosport, dus we mochten ze achter ons houden.

Het duurde even voordat de tweede wedstrijd begon, omdat de andere klassen nog moesten finishen. De start ging niet al te best, we kwamen in de vuile wind van andere boten terecht en hierdoor hadden we wat achterstand opgelopen. Het enige wat je dan kan doen is de andere kant opvaren dan de andere boten. Dit verliep goed en we lagen 3e bij de bovenboei. Met het derde spinnakerrak kregen we aardig wat last van de solo klasse. Ze moesten naar dezelfde boei en wij kwamen met spinnaker op veel harder aanzetten. Wat gaan die (pieps) allemaal doen, ze gaan loeven zodat we die ene seconde de wind niet uit de zeilen nemen. Dus wij er maar onderdoor, ja wij hebben er wel last van. Komen we even later bij de boei aan, roepen ze ook nog recht op ruimte. Nou, dat geven wij dan uiteraard, maar nu blijkt dat de binnenste boot dacht dat hij 5 meter breed was, want die raakte een andere solo, waarna die ons raakte.

Maar goed, deze wedstrijd bleken Willem en Siep ook last van deze Solo boten te hebben, want zij werden eruit geprotesteerd vanwege een (piep) reden. Hoe het precies is verlopen moet ik u toch verwijzen naar een van deze twee.

De derde wedstrijd liep ook lekker, maar dit was meer achter mekaar aan tuffen. We waren geen plek kwijtgeraakt, maar ook niets ingelopen.

Uiteindelijk 2e geworden, met dank aan de Solo klasse omdat volgens mij Willem en Siep anders tweede waren geworden. Frank Zaremba was overtuigend eerste, en Willem dus derde. Het was weer een leuk festijn met een aardige opkomst van boten.

Groeten,

S. Koper en J.H. Wagenaar NED555