Engels zeilgeweld....

Engels zeilgeweld....

Al weer even geleden maar: het EK in Felixtowe Ferry in Engeland werd gekenmerkt door het super weer en de UK Nationals door een knetterende bui op maandag!
In de week van het EK namen 4 Nederlandse boten en één Duitse boot het op tegen de Engelse vloot:

  • Jan ten Hoeve en Cristel Pessers met de NED567, Junkfood
  • Jan ter Stege en Jaap Lijkendijk met de NED554, Lightning Javelin
  • Jeanine Staal en Bart Kooi met de NED512
  • Arent de Jong en Michiel vd Heuvel met de NED268, 4NIXNIWYKNI
deden mee in een serie met helaas maar 16 schepen.

KLIK ONDER DE LINKS OP 'LEES DE REST' VOOR MEER

Snelle links: [thickbox=http://www.javelin.nl/plug/races/uitslagen.php?ev=58|Uitslagen EK Felixstowe Ferry 2006|350|800]Uitslagen EK Felixstowe Ferry 2006[/thickbox] [thickbox=http://www.javelin.nl/plug/races/uitslagen.php?ev=60|Uitslagen UK Nationals Sheerness 2006|350|800]Uitslagen UK Nationals Sheerness 2006[/thickbox] [file=request.php?27]FFSC Promotie filmpje, met Nederlandse deelname[/file] [file=request.php?28]Grafiek van de UK Nationals 'Squall'[/file]

Net als op het 'vaste land' (want zo worden wij Nederlanders daar genoemd) was het rond die tijd knetterheet daar. Elke ochtend was het weer de vraag of het zeewindje wel zou gaan opsteken. Een mooi fenomeen zo aan de rand van de kust. Landwind.... steeds minder wind.... geen wind... hitte... en ineens, een bries van zee. Ja, we konden varen. Elke dag weer raak, tegen de vloed in naar buiten en dan tegen de eb in naar binnen. Dit geeft wat rare effecten die je in het filmpje ook wel een beetje kan zien.

Voordeel van de hitte was wel dat een een paar keer lekker in onze zwembroek op de Noordzee wedstrijdjes voeren! Waar en wanneer maak je dat nou mee? Tijdens de 1e dag werd er een film geschoten. Dit heeft geresulteerd in het filmpje dat je via de bovenstaande link kan bekijken.

Uiteindelijk leverde de Nederlandse deelname een 3e plaats op voor NED567 met stuurman Jan ten Hoeve en bemanning Cristel Pessers, een 5e plaats voor NED554 een 11e plaats voor NED512 en een 12e plaats en een afgebroken roerbeslag op de laatste dag voor NED268.

De engelsen waren echter nog niet van ons verlost. De dubbeltrailer met de NED512 en de NED268 werd samen met de GER426 bij Gavin Johnson gestald. Arent ruimde nog een dag van zijn vakantie in om hier heen te rijden en een deel van het roerbeslag te fixen. Gavin zou het afmaken.

Eind augustus was het na een maand dan weer zo ver. Dit maal de UK Nationals!

Een zeer leuk evenement met ook een leuk sociaal programma, ontspannen sfeer en een echt Engels diner. En een echte engelse taart van Brian Dixon van de GBR564, een 'aquired taste' net als de 'blood pudding' zoals Cliff Sagar van de GBR559 al eerder grapte...

De wedstrijden eindigden op de laatste dag met een 'squal', een bui met veel wind. Het IOSSC heeft een mooie webcam met weerstation.
De gegevens zijn hier vrij vlot van af geplukt door een oplettende engelsman. De grafiek toont de start (eerste rode streep) en daarna de bui die toeslaat met wind tot een dikke 43 mph, ofwel windkracht 8. Altijd gezellig! Dit toverde het wedstrijdveld om in een (om)slagveld en de race werd toch maar afgebroken.
Op zich jammer, want als we door waren gegaan hadden de Nederlandse boten nog hoog gescoord!Tot zover...