ONK 2008: Wind+Javelins+Zon=Spanning

ONK 2008: Wind+Javelins+Zon=Spanning

Dit jaar is het Open Nederlands Kampioenschap in de Javelin gevaren op de woelige baren van het IJsselmeer voor Workum. Vorig jaar ging een deel van het evenement aan onze neus voorbij omdat het TE hard waaide om veilig te kunnen varen. Dit jaar leek het er een beetje op dat de geschiedenis zich zou herhalen. Niets was echter minder waar, na wat wikken en wegen werd er toch gevaren.
Frank Zaremba en Jan-Willem Zegwaard in de NED553 snelden op een overwinning af de eerste twee dagen maar de derde dag gooide roet in het eten toen het minder begon te waaien.
Na de eerste dag hadden Thomas Bröker en Volkmar Prehn met de GER518 ook uitgedokterd dat er geen driehoek werd gevaren maar een outerloop. Iets waar ze blijkbaar moeite mee hadden want deze boot werd 2x bij de verkeerde boei gespot.
Jan ten Hoeve en Mieke Zaremba in de NED567 voeren gedurende het gehele evenement voor in het veld, echter het feit dat er 2 wedstrijden werden afgetrokken van de in totaal 9 gevaren races, in plaats van 1, zorgden er voor dat zij 2 plaatsen verloren en net naast het podium belandden.
Het kampioenschap werd op de laatste dag pas beslist in het voordeel van het duo Jens en Jan Schlittenhard met de GER426. De duitse broers sloten het ONK de laatste dag af met 3x een 1e plaats.