EK Javelin 2009 - Southwold

EK Javelin 2009 - Southwold

Twijfel je nog of je naar Southwold af wil reizen voor het EK Javelin 2009?
Stop met twijfelen:

10 redenen om naar het EK Javelin 2009 in Southwold te komen!

Dit jaar wordt het EK Javelin 2009 van zaterdag 18 juli (aankomstdag) tot en met zaterdag 25 juli (vertrekdag) 2009 in Southwold in Engeland georganiseerd. De club, Southwold Sailing Club, SSC, is een typisch Britse club met een leuk clubhuis en een ontspannen sfeer. 's ochtends kan je er ontbijten "British Style", met een spring roll, een broodje met spek, kaas en andere dingen die zwaar op de maag liggen. Daarnaast zijn ook de welbekende witte bonen in tomatensaus met een worst te krijgen. Voor ons Nederlanders kan je ook gewoon een broodje kaas en een kopje koffie krijgen :)

  • Reden 1: Gezellige club met een ontspannen sfeer!

Southwold is gelegen aan de oostkust van Engeland. Het is makkelijk te bereiken met de auto vanaf bijvoorbeeld Dover. Als je van de boot af rijdt is het natuurlijk even wennen dat je aan de andere kant rijdt, echter de wegen naar Southwold zijn behoorlijk groot en de kans dat je verkeerd rijdt is vrij klein. Via het kaartje op google-maps kan je zien waar je heen moet. De Club vindt je net iets ten zuiden van het dorp Southwold.

  • Als je het dorp in rijdt krijg je een pub "the Kings Head" aan de rechterkant, hier ga je rechts.
  • Rij langs de watertoren en het golfveld en dan kom je bij een dijkje waar je overheen moet.
  • De club is dan het (als ik het goed heb) 2e gebouw aan de linkerkant.
  • Reden 2: Southwold is gemakkelijk te bereiken vanaf de ferry.

Meestal wordt gedacht dat de oversteek naar Engeland vooral duur is en heel veel tijd kost. Sinds een aantal jaar is dit niet meer waar. Tegenwoordig is het ook mogelijk om te verschepen met een overtochtje van 2 uur, als je bij Duinkerken (overtocht tussen 100 en 200 euro) vertrekt. Rij je door naar Calais dan kan het nog korter (ca 150 tot 250 eur). Dan maak je natuurlijk wel meer kilometers.
Gerekend vanuit Utrecht: Via Calais of Duinkerken - Dover is het ca 7 uur rijden, je legt dan 650 km af.
Via Hoek van Holland - Harwich ben je 4 uur onderweg maar daar kost de overtocht natuurlijk veel meer tijd, minimaal zo'n 5,5 uur (ca 250 eur), nachtafvaart duurt 2 uur langer (ca 310 eur). Voordeel van de nachtafvaart is dat je om 6:30 in Harwich bent en er weer fris tegenaan kan :), je legt dan over de weg 400 km af.
Kortom als je vanuit Utrecht naar Travemünde rijdt ben je er 2 uurtjes sneller dan als je naar Southwold zou gaan.

  • Reden 3: De overtocht is niet duur.
  • Reden 4: De afstand is niet heel groot.

We varen de wedstrijden vlak voor de kust, door de rivier Blyth af te varen komen we via de riviermonding direct op zee uit. De club ligt op ongeveer 500 meter van de riviermonding. In en uitvaren van de rivier wordt begeleid door rescue en bootjes van de vereniging. Omdat de wind en stroming nog wel eens raar willen doen is het handig om te verifiëren of je fatsoenlijk weg kan, kijk ook vooruit wat er bij de boten voor je gebeurt, dit gaat jouw ook overkomen. De club/begeleidings-leden leggen je graag uit waar je op moet letten voor rare winddraaïngen of zandbanken in de riviermond.
Als je naar buiten bent gevaren ben je na een minuut of 3 a 4 in het wedstrijdveld. Het wedstrijdveld zal waarschijnlijk dichterbij liggen dan de afstand tussen de wal en het veld in Hourtin (degenen die daar zijn geweest weten hoe dicht bij dat was). Op de wal kunnen de thuisblijvers makkelijk de wedstrijd volgen. Als je ook nog een verrekijker mee neemt is het helemaal klaar.

  • Reden 5: Wedstrijden vlak onder de kust.

Het varen zelf is een ervaring op zich. Bij het afvaren begint het al, je vaart een stromende rivier af. In het wedstrijdveld zelf is stroming ook een belangrijk item! Verkeerd inschatten van de boei kan je duur komen te staan. Het goed in de gaten houden van de stroming is dus ook erg belangrijk, het verschil tussen glorie en deceptie :) Ook ligt de boot anders in het water dan we op de Nederlandse plassen gewend zijn. Door het zoute water ligt de boot een ietsie pietsie hoger en reageert ook net even wat anders, net als op de NSR.

  • Reden 6: Zout water en stroming.

Op de Club zal de mogelijkheid worden gecreëerd om de tent of camper te plaatsen, campers of caravans kunnen echter niet op het campingveldje komen en zullen daarom aan de voorkant bij de club worden geplaatst. De pier aan het eind van de "Ferry Road", het kiezelpad dat langs de club loopt, is een toeristische attractie en wordt door de Engelsen uitgebreid stapvoets bereden met auto's. Blijkbaar was/is er geen plaatselijke verordening die dat verbiedt in zomerseizoen. Ondanks het feit dat er stapvoets wordt gereden is het zaak op te letten waar je bijvoorbeeld je boot neerzet voor en na de wedstrijden, een verkeerschaos is in een mum van tijd gecreëerd:)

  • Reden 7: Bij elkaar kamperen naast en voor de club.

De pier aan het eind van Ferry Road en het strand links daarvan worden bij mooi weer goed bezocht door de lokale Engelsman.
Het strand is op 5 minuten lopen van de club. Aan het eind van de rivier is een trip op een rib te boeken. Hakken en zagen met 400PK! Lekker scheuren langs de kust en kijken bij de zeehondjes op de zandbanken in de buurt.
Nationaal tijdverdrijf is het crabfishing op de kades, ouders en kinderen hebben een touwtje met een een wasknijper en een stukje mossel in de knijper. Een hongerige krab zal voor de mossel gaan en deze vastpakken. Dat ie daarna uit het water gehesen wordt maakt de krab blijkbaar niet uit; De mossel moet je vast houden. Horders mensen staan dit uren te doen en hebben er nog zichtbaar lol in ook :)
Je kan ook nog voor 80 pence pp oversteken naar de andere kant van de rivier met de traditionele rowing-ferry, een gast in een roeiboot die zich de pleuris roeit om mensen over te zetten. (zeilers let op!: Deze rowingferry heeft ALTIJD voorrang!)
Als je linksaf het strand op loopt, wandel je zo door tot aan Southwold, via het strand kan je Southwold in ongeveer een minuut of 25 belopen. Via de weg achter de club langs is het wat korter, ongeveer een kwartiertje. In het dorp tref je naast de verschillende supermarkten ook genoeg winkeltjes, musea(tjes) en ander vermaak om een dag(deel) te vermaken.
In het dorp is er naast de pier, met gokhallen e.d., ook een minigolf-baan, een soort pitch en putt (geen midget-golf zoals wij het kennen met allerlei idiote obstakels) maar ook een echte golfbaan welke direct achter de club is gelegen.
Op maandag en donderdag is er markt in het dorp. Op woensdag gaan veel winkels 's middags dicht. Voor meer informatie ga je even langs bij de VVV in High Street in het dorp Southwold.

  • Reden 8: Het dorp Southwold op een kwartiertje lopen (paar minuten met fiets).
  • Reden 9: Genoeg te doen en beleven in de buurt van de club.

Vorig jaar is ons verteld dat er de mogelijkheid bestaat om (in overleg) de boot tijdelijk achter te laten zodat je deze weer op kan pikken aan het eind van je vakantie in Engeland....

  • Reden 10: Southwold is een goede uitvalsbasis voor een vervolgvakantie.

Naast al deze bovenstaande redenen wordt dit kampioenschap pas een kampioenschap als we met veel boten uitrukken. Als we de transporten slim combineren en daarbij alle beschikbare dubbeltrailers inzetten kunnen we allemaal goedkoop heen en weer en een fantastische week beleven!

De feiten:
Aankomst: 18 juli | Vertrek: 25 juli
Forum discussies over Southwold: EK Southwold het aftellen is begonnen en Veerboot naar Engeland

Vragen, overleg, ideeën en antwoorden op het forum