NSR met Deventerkoek

NSR met Deventerkoek

Met de mooie North Sea Regattas van de afgelopen jaren nog in het hoofd zijn we afgelopen Pinksteren weer met twee javelins uit Deventer naar Scheveningen afgereisd voor North Sea Regatta 2012. De voorspellingen waren in tegenstelling tot het weer van de afgelopen twee maanden (begin vaarseizoen) erg goed. Het beloofde een editie te worden met een hoop zon en wind.

Beide boten hadden weer de nodige verbeteringen ondergaan.
De NED204 "Captain Haddock" van Wardo Dietrich en bemanning/dochter Anne Dietrich was getrakteerd op een nieuw grootzeil en een nieuwe fok.
De NED154 "Just4fun" van Jan de Groot en bemanning Nick Szejnoga had een nieuw carbon midzwaard (nogmaals dank Wardo voor al het werk wat je er mee hebt gehad) en een nieuwe 2e hands mast om de boot wat sneller te laten gaan (niet te vergeten een geleend grootzeil (ook van Wardo) en een geleende spinaker). Dat beloofde wat voor de komende dagen...

Zoals voorspeld begonnen we de eerste dag met een windkracht 5 a 6. Er waren een aantal boten uitgevallen of geheel niet het water op gegaan met deze wind. De wedstrijden gingen mooi gelijk op voor de Deventenaren. Het veld bestond uit een flink aantal boten die de afgelopen jaren goed hebben gevaren, het niveau ligt behoorlijk hoog in de Javelin klasse. Captain Haddock een 4e en een 6e plaats, Just4fun een 6e en een 4e plaats. Dat stond mooi gelijk in het klassement! Dit werd in de avond gevierd onder het genot van een drankje en live muziek van crazy piano's die optraden op het evenemententerrein.
De 2e dag ging het weer gelijk op, met 3 wedstrijden te varen. Die dag voer "Just4fun" de eerste 2 een 6e/7e plek en "Captain Haddock" een 7e/6e plaats... We stonden nog steeds gelijk!!! Er wordt fanatiek gevaren, geen centimeter krijg je cadeau. De laatste wedstrijd voer Just4fun een 4e plaats en Captain Haddock een 7e plaats.

In de avond is een Javelin zeilster in spé Berthy de Groot (sinds kort deels eigenaar van de Javelin NED077 samen met Maaike Hartman) de club komen vergezellen tijdens de optredens. Dit tot groot vermaak van de andere Javelinzeilers/concurrenten (iedereen dronken voeren zodat ze de volgende dag minder goed zeilen... Deze tactiek gaat ze het nog ver mee schoppen...)
Dag 3 heeft Wardo zijn 7e plaats van de vorige dag keurig kunnen behouden, wat knap is omdat Anne wegens de 30e verjaardag van haar vriend terug moest keren naar Deventer en haar broer Eric de taak van bemannen heeft overgenomen. De laatste wedstrijd gingen ze erg goed van start, hebben voor in het veld mee gevaren. Daarnaast ging Just4fun als een speer. De 5e plaats van dag 2 is verbeterd. Met een 3e plaats in de eerste wedstrijd en een 5e in de tweede wedstrijd was het erg spannend. Just4fun ging in de laatste wedstrijd niet erg goed van start, maar na het tweede kruisrak lagen ze 2e... Spannend!!! In de boot werd geen woord meer gezegd, geen grapje meer gemaakt, geen meter teveel gezeild en boven alles geen plek meer vrijgegeven. Bij de finish een high five, "BAM!!! We zijn TWEEDE geworden... Whoohoo!!!" Dit zorgde er voor dat ze op een 4e plaats kwamen in het klassement.
In de avond reden voor een feestje, weer een hoop gezelligheid op het evenemententerrein en bij Nick en Jan stond een glimlach van oor tot oor. De 4e en laatste dag is er helaas door zeemist geen wedstrijd meer gevaren. De tenten zijn weer ingepakt, het zout van de boten gespoten en de boten weer vervoersklaar gemaakt. Weer terug naar Deventer en volgend jaar zeker weer van de partij!!
Wardo en Jan hebben jaren samen gevaren in een simoun 485 waar Jan een hoop van Wardo heeft geleerd in het wedstrijdzeilen. Samen hebben ze de overstap gemaakt naar de Javelin en varen de NSR vanaf 2006 mee. In 2009 heeft Jan zijn eigen Javelin gekocht en heeft Anne (in sommige wedstrijden zijn zoon Eric) de taak van bemanning over genomen. Nick Szejnoga is bij Jan gaan bemannen en zodoende varen er vaak twee teams van Zeil en Motorboot Vereniging Deventer mee in de Javelin wedstrijden. De vriendschappelijke rivaliteit tussen de twee boten zet aan tot erg fanatiek varen en de gezelligheid tijdens de Javelin-evenementen die meerdere keren in het jaar gevaren worden is helemaal TOP!!!
Oh ja, de derde Deventenaar in het klassement is een oude bekende. Jan ten Hoeve vaart ook al een aantal jaar in de Javelin, erg actief in de klasse en blijft een zeiler om rekening mee te houden. Ondanks dat hij vaak zegt "ik ben het verleerd, ik vaar niet meer voor in" kom je hem toch altijd voor in het veld tegen... Mede door meerdere tegenslagen zoals gebroken roer en geknapte trapezedraad stond hij op een 8e plaats.

16/17 juni varen beide boten wedstrijden op het IJsselmeer bij Makkum, kijken wat de resultaten dan zullen zijn...

Jan de Groot NED154 "Just4Fun"