Sluitingswedstrijden Spiegelplas 2024

Sluitingswedstrijden Spiegelplas 2024

Dit weekend (12 en 13 okt.) stonden de sluitingswedstrijden op de kalender; op de Spiegelplas. Van oudsher doorgaans een evenement dat druk bezocht wordt met meestal mooi (zeil)weer.

Er zouden zowel zaterdag als de zondag 4 wedstrijden worden gevaren met een middagpauze voor een welverdiend broodje kroket/frikandel of tosti.

Ook dit jaar hadden er 15 boten ingeschreven waarvan er helaas vier zich moesten terugtrekken door omstandigheden.
De 11 overgebleven boten gingen zaterdag vol goede moed het water op met een windje 3 en af en toe een hardere vlaag.
Bij de start begonnen we helaas met een aanvaring tussen Jaap en Jeroen (NED559) en Brenda en Theo (NED464) het nieuwe team dat voor het eerst mee deed. Ze hebben twee wedstrijden gevaren maar de schade was zo groot dat verder varen niet verantwoord was. Zowel de eerste als tweede wedstrijd konden wij (Willem en Fred (NED578)) vrij eenvoudig winnen waarbij we het comité moesten wijzen op het feit dat we aan het finishen waren. ;-)
Met veel vertrouwen gingen we de pauze in. De derde wedstrijd ging toch niet zo makkelijk meer en moesten we strijden. Helaas konden we Olav en Xanthe (NED575) niet meer inhalen. Een tweede plek was ook niet zo verkeerd.
Wedstrijd vier leverde nog meer competitie op waarbij wij aardig in de verdrukking kwamen bij de boven-boei en deze net aantikte. Dat betekende een strafrondje. Echter door de chaos en het compacte veld konden we niet zonder problemen snel vrij varen en moest Olav zich even inhouden. Snel hebben we ons rondje gedraaid en gingen toen de achtervolging in, de boot heet niet voor niets “Grijze Jager” :-)

In het spinakerrak konden we al snel weer inlopen maar verder dan een derde plek (achter Hans en Nathalie (NED365) en Olav en Xanthe) kwamen we niet. Dit zou toch geen neergaande spiraal worden?

Dag twee beloofde een spektakel te worden omdat er vlagen van 6 en zelfs 7 verwacht werden. Zo op het eerste gezicht leek het allemaal erg mee te vallen maar al snel bleek dat de omstandigheden volledig anders waren dan de dag ervoor. De meer onervaren teams hielden de boot niet overeind en sloegen meermaals om. Desondanks bleven ze doorvaren, respect.
Ook race 5 konden we niet winnend afronden en moesten we Hans en Nathalie ver voor laten gaan. Na de race snel naar de luwte omdat het aardig te keer ging.
Race 6 begon dramatisch voor ons. We lagen volledig geparkeerd achter de competitie en kwamen daarom slecht weg. We wilde graag direct wegklappen maar twee boten voor ons hadden hetzelfde idee waardoor we door moesten varen. Hierdoor lagen we in het middenveld maar vochten ons terug naar een tweede plek bij de boven boei achter de NED365.
Onder volle spi voor de wind naar de gijpboei. Zowel Hans als wij wilde gijpen en onder spi naar de beneden-boei. Helaas voor ons bleek dat helemaal niet meer onder spi te halen te zijn zodat we snel de spi moesten strijken. Dit kostte ons twee plekken en Arjan en Lera (NED511) maakte dankbaar gebruik van onze misser.
In het kruisrak naar de boven-boei konden we ons weer terug knokken maar verder dan een derde plek kwamen we niet meer want bij de boven-boei werd de wedstrijd afgeblazen i.v.m. de grote winddraaiing.

Wedstrijd 7 begon met veel verwarring. Er was uitstel en toen kregen we het sein dat we over een kwartier zouden starten. Iedereen halsoverkop weer aankleden en het water op.
Reinier en Pieter (NED246) waren echter even snel hun trailer aan het ophalen en hadden de melding dus helemaal niet meegekregen. Bij het aandachtsein zagen we ze alsnog het water opkomen en we moedigde hen stilletjes aan om bijtijds de start te halen.
Gelukkig waren ze net op tijd bij de start om redelijk goed te kunnen starten.
De wind ging nu echter goed te keer en we vlogen over het water.
Binnen 10 minuten waren we bij de beneden boei en konden we de start van de Spankers zien. Bij de boven-boei hadden we de eerste Spankers al ingehaald.
Toen weer naar de beneden-boei waarbij de wind aanzwol tot voor ons toch wel het maximale. Met wat moeite konden we onder spi een gijp maken waarna een zo’n harde vlaag binnenkwam dat ik viel en de boom niet gelijk kon zetten.
Zo stormden we op de beneden-boei af en haalden we de spi bijtijds weg.
Bij het ronden van de boei zaten we vlak achter 3 Spankers, toen er weer een harde vlaag binnen kwam. Twee van de drie Spankers stonden op het punt om om te gaan. Wij vreesden daar dan dwars overheen te varen.
Met klapperende zeilen konden we de boot nog recht houden en liepen vrij snel boven de Spankers weg.
Door alle chaos lagen verschillende lijnen door elkaar heen en bleef bij de overstag de fokkenschoot in een haakje steken waardoor ik de fok niet door kon zetten. Gelukkig was dat snel verholpen en was onze voorsprong groot genoeg om iedereen achter ons te houden en daarmee de wedstrijd winnend af te sluiten.

Ook nu weer snel naar de luwte om de harde vlagen te ontwijken maar kort daarna kregen we het sein dat er niet meer gestart zou worden.
Tijdens de harde vlagen waren verschillende boten om gegaan en was de mast van Reinier en Pieter in het spi-rak zelfs gebroken.
De wedstrijdleiding kon de veiligheid van de deelnemers niet meer voldoende waarborgen wat de enige juiste keuze was.

Daarmee kwam er een eind aan het evenement en tevens een einde aan het zeilseizoen.

We hebben dit jaar een paar mooie wedstrijden gehad met de opening in Sneek toen het bitterkoud was, daarna de NSR wat bijna altijd een spektakel is, de zoektocht op Loosdrecht ook met dikke wind, het EK in Travemunde met mooi weer en van veel tot weinig wind, Bad Zwischenahn met weinig wind, het NK op Loosdrecht onder moeilijke condities en de sluitingswedstrijden hier op de Spiegelplas. Het was een top jaar en maken ons nu op voor het winterseizoen.

Iedereen bedankt voor jullie deelname want zonder zeilers is er geen wedstrijd.

Nathalie en Hans; ik verwacht nu wel dat jullie het ons erg moeilijk gaan maken volgend jaar! :-)

Ik groet jullie allen
Fred.

 

#BootStuurmanBemanningPtsR1R2R3R4R5R6R7
1NED578Willem SlendebroekFred Wildenburg10.001123231
2NED365Hans DijsNathalie Dijs13.004741112
3NED575Olav KerssemakersXanthe Kerssemakers13.002512323
4GBR510Bent Noormann Guido Weber 26.003475464
5NED511Arjan van WessemLera Renkema29.00525764DNS
6NED567Arjen PetersenKelvin Berghorst33.007369755
7NED246Reinier TrompPieter Smit35.00863657DNF
8NED559Jaap LijkendijkJeroen Lijkendijk52.006994DNSDNSDNS
9NED562Mark van HemertChloë van Hemert56.0010DNS88DNSDNS6
10NED540Marten de GrootLoes Zaremba61.00981010DNSDNSDNS
11NED464Teo van der MaadenBrenda van der Maaden69.001110DNSDNSDNSDNSDNS