Jens & Jens GER570 winnen het NK Javelin 2010

Jens & Jens GER570 winnen het NK Javelin 2010 tijdens de NSR op Scheveningen

Jens Schlittenhard en Jens Steinert hebben afgelopen pinksterweekend het Nederlands Kampioenschap Javelin 2010 met de GER570 'Jolly Joker' op hun naam geschreven. De twee duitse zeilers waren oppermachtig in een spannend klassement. Het NK Javelin 2010 werd dit jaar tijdens de North Sea Regatta in Scheveningen verzeild.

Het evenement startte op vrijdag.
De dag begon mooi echter werd het wedstrijdveld aan het eind van de wedstrijd overvallen door een snel opkomende en zeer dichte zeemist. Ooggetuigen hadden het over een 'rookgordijn' dat als een muur over het veld rolde. Binnen enkele minuten waren andere boten, laat staan de merktekens, volledig verzwolgen door de dichte mist en was er op sommige plaatsen maar een paar meter zicht rondom de boot. De race werd afgebroken en alle zeilers zeilden 'op de tast' terug naar de haven.

Op zaterdag was er 's ochtends nog steeds mist en was de temperatuur laag door de koude zeewind. Rond een uur of 12 begon de mist op te trekken en kon de vloot het water op. De meeste schepen tegelijk de haven uit wat voor een mierenhoop achter spektakel leidde. Eenmaal op het water werden de races gestart en konden er op zaterdag 3 races worden gevaren. Gedurende de dag nam de wind steeds verder af. Jens Schlittenhard GER570 en Willem Slendebroek NED559 deden goede zaken en namen de leiding in het klassement waarbij Jens met 3 punten uit 3 races schril afstak tegen de 8 punten van Willem. Jan ten Hoeve NED567 en Peter Borck GER569 volgen met 13 punten. De temperatuur zakte 's avonds behoorlijk en tijdens 'North Sea Sounds' was het ronduit koud. Dit weerhield waarschijnlijk velen om de optredens van Alain Clark en Berget Lewis te komen bekijken. De opkomst hier viel tegen, van de verwachte 15000 man stonden er ongeveer 2000.
Op het NSR terrein werd de avond vervolgens afgesloten met een spetterend optreden van 'Papa di Grazzi' (fotos hier), omdat het lekker beschut was en er veel mensen stonden was het hier wel lekker qua temperatuur en het optreden deed daar nog een schepje bovenop.

Op zondag was er wederom uitstel. Deze maal omdat er geen wind was. Tussen de havenhoofden waaide een klein windje maar op de banen stond deze er niet. Omdat de stroming er wel was mochten de boten niet uitvaren om te voorkomen dat de stroming ze naar Rotterdam zou brengen. Rond een uur of 12 werd de wind wat stabieler er konden alle boten weer naar buiten, wederom een kluwen aan boten in de haven. Na wat opstartproblemen werd de eerste wedstrijd gevaren. Omdat de stroming toe nam en de wind niet werd het een stuk moeilijker om de baan fatsoenlijk te zeilen en duurde de wedstrijd ongeveer 2 uur, er werd (onverklaarbaar maar waar) niet ingekort!
Nadat de FD's, na hun zoveelste General Recall van dit evenement, waren gestart ontstond er een kleine chaos op het startschip.
Het 4 minutensein en de P-vlag waren er niet bij deze keer en de start werd afgebroken. Na een paar minuutjes ging onze klassevlag weer omhoog en konden we weer een poging wagen. Echter liep het ergens weer mis omdat de wedstrijdleider net even een telefoontje aan het plegen was ofzo. De derde poging om te starten lukte wel en we konden weg! Helaas nam de wind steeds verder af en toen het veld voor de 2e maal op weg was naar de bovenboei en voor de zoveelste keer de complete rangorde werd gehusseld besloot de wedstrijdleiding toch maar de wedstrijd af te blazen. Een verstandige beslissing. (hoewel sommigen het hier niet of juist wel mee eens waren :-) ) Terug op weg naar de haven kon iedereen nog even volop van de zon genieten die uitbundig was gaan schijnen.

Op maandag leek het tij gekeerd en werd er zelfs hoopvol over een windje 3/4 gesproken. 's Ochtends vroeg leek deze voorspelling redelijk uit te gaan komen. Gedurende de dag bleek echter het tegendeel waar en nam de wind als maar verder af. Er konden gelukkig wel 2 races ge'dreven' worden, van zeilen was regelmatig niet te spreken. De stroming nam ook nu weer verder toe waardoor het laatste kruisrak voor velen een eeuwigheid duurde. Het uiteindelijk naar huis zeilen werd ook nog een opgaaf waarbij bijgepeddeld moest worden om iets vooruit te komen ten opzichte van de wal. Gelukkig werd dit aan de wal ook begrepen en kwamen een paar ribs een handje helpen. Deze sleepten ons naar de haven.

Bij aankomst werd er nog even een biertje gedronken en iedereen spoelde de boot af en maakte deze klaar voor transport.
Op het feestterrein werden nog de laatste muntjes opgemaakt en wat broodjes hamburger en kibbeling gegeten. Omdat de prijsuitreiking erg werd verlaat (protesten?) besloten sommigen naar huis af te reizen omdat hun reis nog lang zou duren. Jens rekende even snel voor dat het toch minimaal 04:00 zou worden.

Ondanks de rare weersomstandigheden toch weer een mooi evenement op de zee voor Scheveningen.